De Peperstraat in het centrum van Zaandam wordt vernieuwd. Het plan om panden te slopen en nieuwbouw te realiseren is opgedeeld in twee fasen. Er komen in totaal 9 nieuwe gebouwen met ruimte voor circa 560 nieuwe woningen. Een mix van koop en huur. Ongeveer 30% van de nieuwbouw worden sociale huurwoningen. Ook komen er seniorenwoningen. De nieuwe Peperstraat wordt een groene, parkachtige straat met veel ruimte voor de fietsers en voetgangers. 

 Lees er meer over in de informatiebrochure!

Architectuur

Ervaar de harmonie van architectuur in het hart van Peperstraat. De visie van PPHP? "Een eerbetoon aan de historie, geïnspireerd door de Amsterdamse School en de Talmabuurt. De gebouwen, als familie van elkaar, passen naadloos in de buurt. De hoogtes zijn zorgvuldig afgestemd op bestaande woningen, zodat zonlicht behouden blijft. De woonkamers kijken uit op het park voor privacy, terwijl de slaapkamers de omringende buurten begroeten. Een doordacht ontwerp waarin het park en de openbare ruimte een gemeenschappelijke thuis vormen voor bewoners van de Peperstraat en omgeving." 

Actueel

Op 12 december 2023 heeft het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zaanstad besloten dat het ontwerp-bestemmingsplan voor de hele Peperstraat en de ontwerp-omgevingsvergunning voor de bouw van fase 1 van de Peperstraat ter inzage gelegd worden. Tot en met 7 februari 2024 kan iedereen de plannen bekijken en hierop reageren. 

Planning

 • 2023
  • Collegebesluit bestemmingsplan (totale plan) en omgevingsvergunning (Fase 1) (12 december) 
  • Inloopbijeenkomst toelichting procedure (19 december) 
  • Start terinzagelegging bestemmingsplan en omgevingsvergunning (27 december)
 • 2024
  • Inloopbijeenkomst terinzagelegging (16 januari) 
  • Einde ter inzagelegging en deadline zienswijzen (7 februari)
  • Behandeling zienswijzen (ambtelijk) 
  • Gemeenteraad besluit over bestemmingsplan
  • Collegebesluit over omgevingsvergunning Fase 1 (nadat bestemmingsplan is vastgesteld) 

De gemeente informeert de belanghebbenden per brief over deze planning, de exacte data van de ter inzagelegging, en de wijze waarop er gereageerd kan worden op de stukken. Als u over de procedure vragen heeft, kunt u deze stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Interesse om hier te wonen?

Verplicht
Verplicht
VerplichtVerplicht veld.
Invalid Input

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen over de Vernieuwing van de Peperstraat staan gebundeld in een 'Vraag en Antwoord'.

Mocht het antwoord op uw vraag niet worden gegeven in de download, dan kunt u contact opnemen per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We geven z.s.m. antwoord.

Privacyverklaring | Disclaimer
Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Succes!